Apabila Orang Melayu Turut Berhijrah…

Saya baru pulang daripada sebuah majlis makan malam tertutup bersama beberapa tokoh korporat. Tuan rumah majlis tersebut menceritakan bagaimana dia bertemu seorang tokoh muda Melayu Malaysia yang bekerja di sebuah bank pelaburan terkemuka dunia di Singapura. Beliau berkata kepada tokoh muda tersebut, tak minat pulang ke Malaysia ke? Pasti dia boleh memainkan peranan besar di bank-bank tempatan.

Jawab tokoh muda tersebut: “Saya tak ingin pulang. Kalau saya pulang dan dilantik menjadi ketua, orang akan memandang saya mendapat jawatan tersebut hanya kerana saya Melayu. Mereka pasti memikirkan ada dua-tiga eksekutif Cina yang berada di belakang saya, membuat kerja-kerja saya. Mereka tidak akan menghargai kebolehan, penat lelah dan titik peluh saya untuk mencapai kejayaan tersebut. Saya lagi rela berada di sini di mana orang tahu saya kena bekerja keras untuk sampai di sini.”

Isu orang bukan Melayu meninggalkan Malaysia kerana kecewa dengan dasar ekonomi kerajaan sudah cukup biasa diulas. Malah, ketika seorang pembantu khas (kenalan saya) menteri BN cuba hendak mengatasi masalah ini, beliau mendapati beberapa kakitangan kerajaan yang ditemuinya merasakan itu bukan isu, seolah-olah lebih baik mereka meninggalkan Malaysia.

Tetapi apabila ada orang Melayu yang kononnya menjadi penerima faedah utama dasar tersebut juga mengambil langkah untuk keluar, ia menghantar mesej yang cukup mendalam untuk kerajaan.

Sampai bila Melayu perlu diberikan tongkat semata-mata kerana namanya Melayu, tanpa melihat beliau perlukan tongkat tersebut atau tidak? Ya, ramai orang Melayu yang tidak perlukan tongkatpun akan menerima tongkat kerana ia jalan lebih cepat untuk kaya berbanding Skim Pak Man Telo (dan ramai ahli korporat bukan Melayu akan menyorok di belakang mereka untuk berkongsi sama keuntungannya) tetapi ramai Melayu yang ikhlas, bekerja keras dan komited yang akan merasakan hilang maruah mereka apabila dilihat hanya sebagai ‘rentier’ di dalam ekonomi tanah air mereka.

Yang akan berhijrah di dalam ekonomi global yang kekurangan bakat dan kemahiran ini ialah yang paling mampu dan berbakat. Kalau mereka tidak berhijrah, modal mereka berhijrah. Beberapa orang ahli korporat yang hadir tadi masih tinggal di Malaysia kerana suka suasananya, tetapi telah menumpukan perniagaan mereka di luar kerana mereka merasakan terlalu sukar hendak meneruskan usaha mereka di Malaysia. Maka tidak hairanlah ekonomi kita semakin keciciran – bukan hanya dengan Singapura, Korea dan Taiwan; tetapi kini China, India, Thailand, Vietnam dan Indonesia.

Kerajaan mungkin akan memainkan sentimen patriotisme untuk mencemuh mereka yang berhijrah. Saya tertarik dengan pandangan Khoo Kay Peng, penganalisis politik SEDAR, sebuah ‘think-tank’ yang dibiayai Gerakan, bahawa golongan bukan Melayu di Malaysia mempunyai mentaliti migran. Apabila timbul krisis, mereka akan meninggalkan Malaysia. Apabila merasa sukar mencari rezeki, mereka meninggalkan Malaysia. Mereka sepatutnya turut serta secara aktif untuk menuntut perubahan sistem di Malaysia bersama-sama dengan orang lain.

Tetapi apabila orang Melayu turut meninggalkan Malaysia secara beramai-ramai, itu bukan lagi mentaliti migran. Kita boleh cemuh mereka, kritik mereka. Tapi ini realiti dunia hari ini. Apa yang kerajaan lakukan untuk mengatasi situasi ini, selain dari mempertikaikan patriotisme mereka?

Kalau kita belek lembaran sejarah, kita akan dapati bagaimana ketika zaman kegemilangan Islam, pemerintah-pemerintah Islam menarik begitu ramai pendatang khususnya Yahudi yang sering terpinggir di Eropah kerana dasar terbuka pemerintah Islam. Ketika pemerintah Kristian menawan semula Andalusia, ramai orang Yahudi turut serta bersama orang Islam berhijrah ke Maghreb. Kemudian, ada yang turut berhijrah ke Empayar Uthmaniyyah, sehingga Salonika menjadi bandar Yahudi terbesar.

Seorang sarjana Yahudi yang cukup besar peranannya di dalam sejarah Yahudi, Moshe bin Maimun atau dikenali dengan nama Arabnya Abu Imran Musa bin Maimun al-Qurtubi al-Israili dan kini dikenali di Barat sebagai Maimonides yang membesar di Cordoba terpaksa meninggalkan bandar tersebut berikutan tekanan pemerintah Almohad yang lebih ‘keras’. Tetapi dia ke negara-negara Islam juga – ke Maghreb dan seterusnya ke Mesir, menjadi salah seorang doktor Salahuddin al-Ayubi dan wazirnya al-Fadhil.

Bila dan di mana pula umat Islam bukan sahaja gagal menarik golongan terbaik pelbagai agama dan bangsa berhijrah ke negara mereka, tetapi umat Islam sendiri turut berduyun-duyun berhijrah ke luar? Ketika zaman kegemilangan Islam sudah berakhir, di negara-negara yang gagal ekonominya seperti Pakistan, Maghribi, Bangladesh hari ini.

Tepuk dada, tanya selera: jika orang Melayu mula berhijrah secara signifikan meninggalkan Malaysia, apa petandanya?

Nota Kaki: Ketika Perhimpunan Agung UMNO berlangsung baru-baru ini, NST melaporkan seorang ejen penghijrahan di KL menerima 6,500 pertanyaan untuk berhijrah keluar negara. Biasanya beliau menerima 15-20 pertanyaan sehari. Tak ada sesiapa berminat nak kaji statistik penghijrahan Melayu?

  • Mr Sheath

    Saya pun salah seorang yang turut berhijrah… Saya belum pernah berpengalaman bekerja di Malaysia, tapi ramai rakan sebaya yang kini sedang bekerja di salah sebuah syarikat korporat terbesar di Malaysia menasihati saya supaya kalau ada peluang di luar negara lebih baik cuba-cuba tuah di sana dahulu…

    Kata mereka, mereka sudah bosan dengan bayaran gaji yang rendah berbanding dengan expat yang berkelulusan/berpengalaman yang setara, sikap senioriti bukannya merit yang diamalkan dll. serta beberapa alasan alternatif lagi seperti gaya hidup di KL yang tidak sebagus cthnya London/UK.

    Fikir-fikir balik, ada juga betulnya kata-kata mereka walaupun diri sendiri, sayangnya, tidak sempat merasai pengalaman seperti mereka.

    Tapi, insya Allah selalu bercita-cita akan pulang ke tanahair selepas sudah mendapat kebebasan kewangan (financial freedom). Bak kata orang, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri… (mmm, tak tahan juga dengan cuaca di England ni kadang-kadang).

  • Scholar Jugak

    Mr Sheath

    If you are a scholar, I do hope you repay every single cent that has been spent on you, regardless of your views that influence your decision not to come back.

    Otherwise it will appear as if all the laundry list of complaints against many things in Malaysia, is nothing more than an excuse to get better jobs abroad.

    Nothing wrong with that, so long you pay your due – either in serving your bond, or paying back every single cent.

  • Pingback: Harbx - Graphic Freshies()

  • http://www.harbx.com HarbX

    Hi Nick,

    I’ve sent you a trackback but am not sure if it went through.

    Anyways, I’ve tagged your post at my site – and would just like to drop a note to say how very true your entry is.

    It is high time that we start re-examining the policies in our country. We all love our country – no matter what racial background we come from and share the same dream of seeing it becoming successful in all ways.

    Many of us do not want to leave, and any migration option will truly be the last option we will look at – as it clearly is the “I don’t think there is any more hope” type of thing to do.

    As Mr Sheath has mentioned – “hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri”.

    At the end of the day – we will make the choices that will give us and our families a better life.

  • biasa

    buruk buruk kita pun pulanglah ke malaysia, agenda perubahan memerlukan orang seperti mr sheath. Kalau you ada bakat baliklah ke gelanggang sini baru tau setakat mana ilmu dan pengalaman kita.

  • Azrir

    Iskh iskh….malu malu….Bila Melayu dah berkemampuan kerja di luar negara, terus dianggap bekas penerima biasiswa….sia sia Nik Nazmi tulis panjang lebar….

    Tahniah Mr Sheath, anda adalah salah seorang “Towering Malays”!

  • Mr Sheath

    Azrir,

    terima kasih kerana ada juga orang yang masih mampu memberi kata-kata perangsang menyokong pengorbanan yang terpaksa dibuat oleh ramai orang seperti kami. Bak kata orang, ‘hujan emas di negeri orang, lebih baik hujan batu di negeri sendiri!’

    Saya tak nampak logik di sebalik ‘it will be as if the complaints against many things in Malaysia is an excuse to get better jobs abroad.’ Please don’t assume too much, is all I can answer just to be unnecessarily blunt. Terasa kecil hati juga baca komen-komen macam ni.

    Gilo apo nih… habih te Pok Nik tulih artikel dale BM, ore try jawab dale BM, pah tu demo nok tegur pedah-pedah tulih dale BI. Tenat, tenat…

  • duagelasteh

    MALAYSIA NEGARA DEMOKRATIK

    Emigrasi rakyat Malaysia ke luarnegara didorongkan banyak faktor. Bagi yang bukan-Melayu, mereka mahu :

    + pendapatan yang lumayan atau lebih lumayan,

    + masa depan anak cucu mereka terjamin ( terutamanya dalam bidang pendidikan tinggi dan peluang pekerjaan),

    + peluang perniagaan yang saksama (yang kononnya lebih senang diperolehi mereka di negara orang putih),

    + dan pada masa yang sama mereka menolak DEB, ketuanan politik orang Melayu dan sedikit sebanyak dasar Islamisasi negara….

    Di antara mereka yang beremigrasi itu, ramai yang “patah balik” dan ramai lagi yang lebih selesa bermadu saja — isteri tuanya Malaysia dan isteri mudanya XXX. Inilah geng gergaji dua mata, kata orang Melayu.

    Tetapi jangan salahsangka; tidak ada mana-mana pihak yang menghalang mereka beremigrasi. Malaysia negara demokratik. Sesiapa sahaja boleh keluar masuk sesuka hati mengikut agenda masing-masing.

    Sebahagian besar rakyat bukan-Melayu memilih menetap di Malaysia. Suka atau tak suka. Kasih atau benci.

    Saya kira golongan kebanyakan itu tidak menghadapi masalah besar dalam mencari nafkah mereka. Penghidupan mereka mewah dan kehidupan mereka pada umumnya sejahtera dan aman.

    Seorang pekedai kopi di Sitiawan, contohnya, dapat mengaut pendapatan setinggi Rm500 hingga RM1,000 SETIAP MALAM. Hanya dengan menjual minuman dan hidangan nasi, mi, kuehtiau dan bihun.

    Begitu juga seorang pekedai kopi di Kampung Baru Serdang. Hidangan yang sama dan pendapatannya lebih kurang sama.

    Kenapa orang-orang yang tak puas hati dengan negara ini tidak menghasut pekedai-pekedai kopi itu supaya beremigrasi? Kalau mereka golongan cerdik pandai, pergilah memujuk supaya apek-apek itu menggulung tikar dan pergi ke luarnegara. Tengok apa reaski yang akan diperolehi mereka!

    EMIGRASI ORANG MELAYU – PENINGKATAN KEBOLEHAN

    Emigrasi golongan cerdik pandai Melayu hanya menandakan kemajuan orang Melayu. Kebolehan mereka sudah meningkat dan bisa bersaing dengan dunia global [ tentu sekali bukan glokal!].

    Tetapi mereka tidaklah perlu bersikap negatif sangat, seolah-olah Malaysia “tidak menghargai/menilai” tahap kebolehan mereka.

    Semua orang ada peluang dan habuannya. Kalu mereka memilih untuk berkhidmat di dalam negara, saya yakin yang cerdik pandai itu sudah pasti “dipetik” majikan-majikan yang dahagakan bakat.

    Mana ada majikan yang menolak bakat dan memilih bulu dalam kenaikan pangkat kakitangannya?

    PETRONAS kita pun banyak mengambil orang asing, misalnya graduan-graduan dari Indonesia ( dalam bidang-bidang kepakaran tertentu ).

    Kalau ada graduan Melayu yang layak, pasti PETRONAS atau syarikat-syarikat gergasi yang lain akan mengupah mereka.

    PILIHAN MASING-MASING

    Kalau mereka memilih untuk menetap di luarnnegara, saya percaya tidak ada mana-mana pihak yang akan mengacau mereka – kecuali mereka ada berhutang dengan MARA misalnya.

    Itu pilihan mereka. Malaysia akan terus berkembang dan wujud. Maju pesat tak pesat, tercapai atau tidak Wawasan 2020, itu matlamat kita semua yang memilih menetap di Malaysia.

    ISTILAH “PENGHIJRAHAN”

    Saya turut terpengaruh oleh Prof Dr S H Alattas yang membantah penggunaan istilah “Hijrah” untuk manusia biasa. Sebab itu saya gunakan perkataan “emigrasi” sahaja.

    Menurut Prof itu, ” hanya Nabi sahaja yang berhijrah”.

  • Atok UK

    Saya juga tergolong di dalam kumpulan mereka yang merantau, hidup mencari rezeki di negara orang tanpa ‘tongkat’ (13+ tahun hingga kini). Alhamdulillah, saya juga telah melangsaikan bayaran saya pada JPA beberapa waktu yang lalu.

    Kalau nak disenaraikan sebab-sebab dan faktor-faktor mengapa saya mengambil keputusan ini, adalah agak panjang dan mungkin boleh membawa ‘marah’ pada sebahagian kita. Secara amnya, ianya banyak berkisar atas pendapat/pendirian & matlamat peribadi.

    Secara amnya, di sini… setiap apa yang diperlakukan, kita tahu apa kesudahannya (action/reaction ataupun cause & effect) kerana segalanya berasaskan undang-undang dan peraturan (samada ianya tepat, baik atau sebaliknya, itu isu lain). Di Malaysia, saya tidak mempunyai keyakinan ini… kerana segalanya bergantung kepada siapa kita dan siapa yang kita kenal. Ketiadaan kaedah hidup yang terkawal/tersusun dan ‘predictable’ bersandarkan asas peraturan/perundangan ini membuatkan saya gelisah dan kaget. Dasar ‘segalanya mungkin’ ini agak samar dan penuh lopak untuk saya huni dengan selesa. Mungkin itu kelemahan saya.

    Apa pun, saya dan beberapa rakan yang lain di sini, boleh dikatakan setiap bulan menerima email dari orang-orang Melayu di Malaysia yang menanyakan hal emigrasi ini… semuanya ingin berhijrah ke sini.

    ‘hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri’?
    saya ambil emas…. rezeki jangan ditolak 😀

  • LoveMalaysia

    I suppose mostly the most common reason/excuse for people to berhijrah overseas for better pay/job, being ‘appreciated’ for their talents whatsoever. We always hear the positives about migrating (than the negatives, which do exist as well).

    But in my opinion, after hearing so many experiences personal to themselves, I conclude to myself, it really depends on the individual’s opportunity abroad.

    I have countless of Malaysians who return to this country and they themselves become successful. And it is not really because they are less talented than those who work abroad. They can afford to live in nice houses in the greener part of towns, go to posh restaurants, overseas trips, etc… Perhaps by converting the amount they earn isn’t as much as those who get their wages in UK/USA, but the purchasing power they have is certainly more.

    I wouldn’t generalize everyone who works overseas as “Towering Malays” or are better than those who work here. In the light of globalization, we have to compare talent to talent, regardless of where the person is situated at. Not all who work overseas are more talented than those who choose to work here, definitely!

    I do admit that there are some genuine cases for migration. Such as the knowledge/expertise they poses cannot be expanded and flourished in this country because the industry is not advanced as those in developed nations. I believe this is a genuine case. Staying in this country would hamper their talent and render it dormant.

    But as for those who migate just for the sake of migrating, becoming a white collar, or middle class, to me there is nothing special about that. Sadly, there are those who pride themselves of migrating to a more developed nation, even in the new country, they are just Average Joes!

    I believe there is still space and opportunity in this country, if one seizes it, would be handsomely rewarded. Look around you, look at the development that takes place, who owns them and reap the rewards? Sadly for Malays, the culture of always blaming the environment that surrounds them makes them left behind from reaping the rich opportunities that are present in this homeland of ours. Whereas, for the Chinese, their hardworking and gungho attitude towards life, make them reap the rewards in this nation immensely.

    As a Malaysian who chooses to make a living in this country, I feel that there is opportunity here. It is not always the case of your talents is not appreciated, or who-knows-who and not-what; but really, it is how you seize that opportunity and make things happen for yourself.

    Just my two sen worth.

  • BeAMalaysian

    Isu nih memang bergantung pada pendirian masing-masing. Saya sedang belajar di luar negara juga. Jadi isu ini selalu juga dibincangkan antara pelajar-pelajar Malaysia. Saya agak keberatan untuk memberi pandangan kerana ini memang bergantung pada pendirian masing-masing. Pendapat saya ialah memang semua orang inginkan gaji yang besar. Siapa tanak kan? Gaji di luar negara memang sangat lumayan. Experience dan segala-galanya. Tapi saya rasa setiap rakyat Malaysia harus pulang kembali untuk memajukan negara. Ade komen pasal gaji kecik and so on. Then balik Malaysia. Change Malaysia. Help the people. Create jobs. Kerja la di negara orang , tak kisah. Tapi after 4-5years balik la. Especially when you are once a JPA or MARA scholar. Mereka tidak hantar untuk kamu tinggal di sana. But it’s a matter of choice. I want to go back home. Rezeki ada di mana mana. Orang tak habes SPM pun boleh berjaya.

    My comment is only valid when there’s still decent job in Malaysia.

    PS:Post ini tidak bertujuan untuk membuat mana mana pihak rasa terasa and sorry for rojak language. So long not speak english.

  • Mr Sheath

    LoveMalaysia:
    >Perhaps by converting the amount they earn isn’t as much as those who get
    >their wages in UK/USA, but the purchasing power they have is certainly more.

    I do not agree with this totally, because IMHO purchasing power is higher here in the UK than Malaysia, for example. Just think about what you can do with £50/RM50? £50 buys me at least two weeks worth of luxury food shopping, I’m not so sure I can do the same for RM50.

    >Such as the knowledge/expertise they poses cannot be expanded and
    >flourished in this country because the industry is not advanced as those in
    >developed nations. I believe this is a genuine case. Staying in this country
    >would hamper their talent and render it dormant.

    This is certainly true in my case. Consider what a PhD graduate ends up doing at a Malaysian university and compare that with a Postdoc working at a British university. While I haven’t been in either position, but through talking to people as well as observations I might just think your statement above is very true. Although I think a lot of my lecturer friends in Malaysia are enjoying their choice of lifestyle more than doing research, it is not for me to say which is a better is a choice.

    As for my case, most people I know in Malaysia assume that getting a PhD means I want to become a lecturer. At a British/American university maybe, but not at a Malaysian one. The word ‘dormant’ you used has immediately popped up to mind here.

    I’ll have to wait at least another 5 years to become a lecturer, with a lot of hard work of course while earning a very low salary as a Postdoc. Thank you very much, I’m not doing that for now as I need the money and there are other routes to become a lecturer. But a high salary is not my main motivation at all, rest assured.

    That’s my two-pence (not too sure about the buying power here though).

    p/s sebab pos tu dalam BI, tersasul pula jawab dalam BI…

  • LoveMalaysia

    Purchasing power.

    I am not comparing GBP50 and RM50, this would be ridiculous. But as I said, what they EARN here and what it is EARNED there, the purchasing power here is stronger.

    Say you earn RM3,000 in the city (london-KL) versus GBP3000, you could live (shared) in a nice condo somewhere in Damansara/Kelana Jaya with a pool (2 bdrooms in Damansara could cost , perhaps a car for starters, and occasionally a nice hang-out on Friday nights at Asian Heritage Row or KLCC which won’t cost you a bomb like in London. A full meal everyday could cost RM7 (mamak style).

    GBP50 two week’s of groceries? That’s amazing! My usual weekly trips to Whiterose (for two) would cost me GBP40 (plus all the cleaning materials)

    As I said, it highly depends on the individuals. You have the right to defend your life in the UK and justify your reasons to stay there, so do I. I have seen good things and opportunities in this country contrary to what you claim.

    Also, I am not comparing those with a college degree only, what more Phd’s, I’m taking the working life in general – business people, sales people, wage earners, etc.

    From my observation, those who make it in this country Malaysia (or anywhere for that matter) usually have a more positive outlook on their enviroment.

  • ENKI

    This is a really interesting read, thanks Nik for the article as I was not aware that there are a group of Malays who feel that their skills or achievements will not be fully acknowledge in Malaysia, and has hence left to a place where they won’t be viewed as having an unfair advantage.

    I am currently a research student in the UK and have always been a proud Malaysian. I am ethnic Chinese, and am always frequently asked (especially by my Chinese colleagues) whether I feel more Chinese or Malaysian, and I will always insist that I am Malaysian, afterall, this is where I’ve grown up and find that apart from language and appearances, I have little in common with my Chinese colleagues.

    Recently, I met with two friends who have just arrived in the UK, both studied in top London Universities (self funded!), returned to Malaysia to work (in a very established institution) for a couple of years, and have found their way back here to London. I always speak romantically of Malaysia, having met many like-minded who would like to return to make a genuine contribution to our people by improving general accessibility to good education, public amenities (health, transport, knowledge). My two friends spoke of similar ideals 3 years ago when they left London for home. This time round, they had quite different views – and outrightly said – you will be crushed – they have been!

    Equal opportunities is a big issue in the UK. Employers, Universities, Public Services are all bound to provide equal opportunities, if violated, a serious issue and will certainly be made a big deal out of. I am afraid this cannot be said to be true in Malaysia. The Chinese and Indians, albeit their contributions (not sole contribution, but certainly, substantial) to the economy of the country (I am sure this is personally benefits them too!), are still treated as ‘Second Class citizens’ where we have to fight on NOT levelled playing fields. I remember meeting a group of Malay scholars, and they told me that they were ‘Anak Kerajaan’ while I was not – I’ve always wondered what that meant.

    What will stop be going back to Malaysia to live and work?
    1) Inequality. Talent, knowledge and experience should be recognised. More so than ‘who you know’, ‘who your parents are’ or ‘how many years you have been sitting idle on the job’. In my current role at university, I am ‘allowed’ to freely express my opinions, disgruntle, frustrations, and more importantly, I have the opportunity to develop changes that WILL be implemented if it adds value. My colleagues are plenty of years above me, but there is a spirit of ‘collaboration’ and less of a hierarchical rigidity. What I appreciate about this is, if I am not happy about something, I CAN strive to find a solution, and if it is good enough, i CAN see it implemented, and i CAN see things change, regardless of my seniority.
    2) Crime. What is going on in Malaysia. Given – crime is prevalent everywhere, but it is how it is handled afterwards that is backward, third world. How is it that enquiries into murder cases suddenly go quiet? This also seriously impairs our freedom!
    3) Ethnic squabbles. There is nothing more annoying than when the politicians play this card and pit us against each other. I remember someone saying, ‘The Government/politicians are like the cats of the house, if they fail to catch any mice, they will be thrown out. If they catch all the mice, they will be out of jobs’. Stirring things up and then pretending to assume the important role of fixing the problems they stirred with all sorts of weird, waste of resources type of policies really does us no good.
    4) Dasar Ekonomi Baru. Has it worked? Why is the gap widening? and where do we draw the line?

    How I think Malaysia should proceed? Equality – subsidies and assistance given to ANYONE who needs them. It doesn’t matter if you are Malay, Chinese or Indian, if you are a Malaysian citizen, and living in poverty and have no access to education, housing and healthcare, you and your children should be given the support to WORK your way out. Just that. There is no need even to talk about the Malays, Chinese or Indians. Accessibility should have none of these barriers, we are all people.

    We need a strong government. One that has a genuine interest in improving the living standards of all our citizens. Corruption will always exist, but we should be able to suss them out and throw them out. We need to draw SINCERE, intelligent, rational and ambitious people to do the difficult task of running the country (governance and public services) – and so, REWARD civil servants!! Who do you think you are going to attract with a pitiful RM1200 a month? If you want to draw in a crowd with ambitions, no ambitious person would be willing to accept RM1200 when they have a family that they have vowed to provide the best they can for. This goes to the policemen too, who are you going to attract if you pay a pitiful amount of wages? They will find other avenues to make ends meet – and who can blame them honestly.

    The reason why people leave Malaysia is because they want to live in a society where they have the opportunities (means and freedom) to do what they want – be it seeking knowledge, research and development, advancing the human race, expressing creativity or wealth seeking.

    I must apologise for my long ramblings.

  • Mamak Al-Rafi

    Whiterose tu ape yer? Bukan Waitrose ke? Knp tak spend kat Tesco je? Lagi jimat. Siapa yg ade PhD angkat tgn?

  • Mr Sheath

    Purchasing power… I don’t think neither of us will ever agree on this, but you’re saying you’re not comparing RM50 with GBP50… but that’s only a nominal value. You’re still comparing the cost of a night out or a full meal in KL vis-a-vis London… it’s the same as comparing RM50 with GBP50, but the other way round.

    House prices, we all know about that as regards London/UK. What about buying a car? For less than GBP10000, I can get me a nice Ford Focus. Foreign holidays? Sending your kids to a world-class higher-education institution? These, unfortunately for us Malaysians, cost less in the UK than in Malaysia.

    But do you shop at Waitrose? Organic porcini mushrooms from Milan or extra-virgin olive oil from Sfax, maybe exotic tropical fruit from the Amazon… I like shopping in Waitrose too, but occasionally. I use my local greengrocers, Asda or Sainsbury’s most of the time.

    At the end of the day, I agree with you… it depends on the individual spending habits.

    You said you’re not comparing those with a college degree, PhDs etc, while this is a valid argument, I think Nik Azmi’s article focuses mostly on this type of people that’s why he mentioned examples such as the caliphates welcoming Jewish scholars into the Islamic states.

    Sorry, if I’m causing a rift but I hope we’re arguing on amicable terms. No hard feelings, please.

  • JJ

    Fellow Malaysians,

    I am not a Malay and live and work in the USA. Recently, Malaysian Malays have been applying for jobs with my company after completing their studies. I probed why this was happening and found that they and their parents are encouraging them to stay overseas because the whole country is being used, plundered and messed up into lawlessness and eventual anarchy by greedy and selfish politicians of all races.

    Look around us, Malaysians. Religion and race are used to keep politicians in power while they neglect doing their jobs. Unbridled and uncontrolled unskilled illegal immigrants outnumber Indians and Sabahans, crimes of all sorts have increased tremendously, our environment is almost completely devastated, public service is shoddy, rule of law is breaking down in general (just look at how people drive on the streets) etc etc.

    When politicians are not seen to be clean (e.g. award of contracts without bids, compensation to toll companies that outstrips the cost of building the tollways while being allowed to collect and increase tolls as and when they wish) it becomes a free-for-all for the man on the street to cheat, trick and make a buck with whatever means. This leads to chaos and social disintegration. Pak Lah is not seen to be doing anything about it. In fact he is increasingly seen to be part of it!

    And the march of Islamisation in Msia is scary to not only non-Muslims but to the Malays themselves. Hence, many are considering emigration.

  • http://globallee.blogspot.com Say Lee

    In a way I can be considered as a ‘Anak Kerajaan’, having been sponsored by JPA for my two advanced degrees. However, I too have paid my dues, having served the full term of my contract, and some, and secured optional retirement.

    While my decision to come to work in the US three years ago is entirely my own, it is not made in a vacuum. Suffice to say that it’s a combination of push and pull factors most of which have been cited by previous comments here in one form or the other.

    However, I doubt monetary compensation is the primary factor infuencing the decision to emigrate, or not. Chief among these would appear to be equal opportunity and appreciation of job performance, or to use a somewhat politically incorrect term in Malaysia, meritocracy, and expectations of the same for their children.

    It saddens me to think that the powers-that-be would only take notice when the Malays themselves are emigrating en masse, as intimated by the post. Because then it confirms what has remained a sneaky suspicion till now that non-Malays are being treated as 2nd class citizens in their country of birth.

    Being born into a particular country and being treated as 2nd class are not a matter of choice. But emigrating to an adopted country, and perhaps being treated as 2nd class too, is. So is staying back and enduring, or continuing to enjoy a good life like those coffee shop operators.

    One really cannot say which one will be better off in the long run as individual circumstance will govern. Whichever the route chosen, one will have to live with the consequences, both for themselves and for their children.

  • LoveMalaysia

    While I do respect everyone’s views here, most people don’t to be respecting those who choose to stay in this country. You vent out your frustrations about Malaysia to people like us and justifying your ‘talents’ for leaving this country. Again, I would like to say, ‘talent’ is a completely relative notion. Even, stadnard of living is also a completely relative measure. (why should should you only compare a cost of second hand Ford focus, when I can compare a full meal in Malaysia which could only cost penies or less than a pound, for the same thing you get a cold, soggy, pathetic sandwich).

    Like I said, your reasons for leaving is a totally personal experience for everyone. I will not go on a rampage to label those overseas as “Towering Malaysians” or overly ‘talented’ than the locals. I’ve seen many talents here, and many, choose to stay, perhpas of family, and realize that they can also make a difference for themselves by their own effort.

    But I also have to say, singing praises for a Western country (a non-Muslim one for that matter) is not somethng to shout about. Yes, you may face some obstacles in Malaysia, but there are other obstacles in the UK or USA as well. We are still migrants, and I DO find the whites RACIST.

    I am giving you another side of life – from a person and the people who actually make this place to be home and make a success and living out of it.

    Remember, your grouses, are your own personal grouses. Not all Western educated top uni grads feel the same way you do or are marginalized as you are.

  • Mr Sheath

    LoveMalaysia,

    yeah, thanks for reminding us about soggy cold sandwiches… I know it’s not very pleasant.

    Second hand Ford Focus? No, I’m going for a brand-new Mini Cooper, insha Allah, although at the risk of looking too middle-class… ooff, yah. Plus I went to an English public school… I’m really sounding like a ‘towering’ egomaniacal twit now :)

    I feel sorry for the guy who calls some other people towering Malays (he didn’t go on a rampage, thank God!) just to be singled out again and again, I’ve never thought that way though and nobody’s singing out praises for a Western country (what’s wrong witht that?). But if it’s an exemplary country in certain aspects, it deserves a good mention, nevertheless. Hmm, I wish I could sing praises for the Muslim countries… ironically, a lot of Western countries seem to be more Islamic to me than our own ones.

    Everything is a matter of personal choice and experience, and ultimately one will suffer/enjoy the consequences. I don’t see myself in a better position just being overseas. I hold firm to our tradition, ‘hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri…’

    Kudos to you and anyone else for doing well in a country I feel I myself won’t be able to manage as well as I would like or better with my CV. Sadly to say that country is my own homeland. No, I don’t feel marginalised if I go and work in Malaysia now, what with my degrees, experience and being a ‘Malay’.

    It’s the opportunities that the UK is offering that attract my attention, which I feel Malaysia cannot at the moment. I would give my all to be near my parents and family, breathe the cool and clean air on a warm Malaysian night, and eat a delicious plate of ‘nasi kerabu and daging panggang’ every morning. But the time isn’t yet now, and I do sincerely hope it will come about soon for me, insha Allah.

    But when the time comes, I’m sure a lot of overseas Malaysians will pack up their bags and return. They’re only outside Malaysia for the good of Malaysia. As for me, it’s when I feel I’ve gained enough experience to serve my homeland better than I can now. To do this, it’s all about a sacrifice. Yes, I miss my family, beautiful nature and lovely food.

    There are certain sections of the UK society who are racist but I think it’s wrong to make a sweeping generalisation that the whites are racist. Honestly, I find most people here are very tolerant and open to people of other culture and faith. It’s not for me to judge whether in their hearts they harbour racist feelings. Let’s be frank, we Malaysians have a great deal more to learn from them in this regard. They are way ahead of us!

    “Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain!”

  • ENKI

    Dear LoveMalaysia,

    The discussion follows an article on Malaysian citizens moving away from home. The Government is trying to address a Brain Drain issue. So, naturally, we are expressing the reasons to which why we are not going back to Malaysia, andthey obviously won’t be about how great Malaysia is.

    Not everyone is migrating to ‘Western’ countries. The best people I know from school are practicing in Singapore and Australia.

    The worse thing is to be ignorant of the problems and to justify things by having a ‘i love my country regardless’ kind of attitude. This is so typical – when Malaysians are challenged, they resort to a sensitive and defensive attitude. Brave it – there are many things wrong with Malaysia. We need to own up to these problems so that they can be addressed. There is nothing wrong with Malaysia being less than perfect – we just have to identify where things went wrong, and come up with a better way of doing things.

    I have lived abroad 10 years now, and have never experienced racism. on the contrary , the racial inequality in Malyasia is open, systematic, legal, written into government policies. You are telling me that you are OK with this? really?

    on spending power. A graduate takes home approx £1600 a month,
    coffee at starbucks approx £2.75,
    Meal at Mcdies £4.50,
    chicken/duck rice – £5.50,
    100g of good coffee (freetrade/organic)- £3.50,
    Pair of Levi’s £55,
    out for a nice meal (seafood, with a bottle of wine, etc) – £55,
    a sony vaio £1300,
    A fab holiday anywhere in Europe for 5 days – £500.
    Luxurious weekly grocery shop – £40.

    The standard of living here ain’t bad. I am aware that Singapore offers the same attraction, although I must admit Singaporean society is not much to be desired (apologies for bluntness).

  • ENKI

    Oh yes, and what I think is important – books for £8-£10. I can happily pick out 4/5 books per trip without causing serious damage to the budget (3.125% of £1600 take home pay). what would this be in Malaysia – RM200 – RM300 – 13% of your monthly take home (assuming you’re on RM1600-RM2000take home)?? *note this is comparison on graduate pay (e.g. PwC KL vs PwC London)

    Technical books cost a bit more , e.g. £50. but still highly affordable again, compared to paying RM300 for the same one book.

  • Mr Sheath

    >coffee at starbucks approx £2.75,
    >Meal at Mcdies £4.50,
    >chicken/duck rice – £5.50,
    >100g of good coffee (freetrade/organic)- £3.50,
    >Pair of Levi’s £55,
    >out for a nice meal (seafood, with a bottle of wine, etc) – £55,
    >a sony vaio £1300,
    >A fab holiday anywhere in Europe for 5 days – £500.
    >Luxurious weekly grocery shop – £40.

    Being in Malaysia… priceless!
    For everything else, there’s always Mastercard!

    LOL

    n.b. I’m not advocating the use of credit cards. I cut mine in half (literally) three years ago. Distance yourself from them, they’re the evil stuff.

  • LoveMalaysiaToo

    Nazmi, menarik topik ni! Purchasing power in the UK is certainly higher than our own beloved country my dear LoveMalaysia. No doubt!Wake up!

  • http://iamyuanwu.wordpress.com iamyuanwu

    This is what most Chinese Malaysian feels: they would rather be treated as migrants in a foreign land, than to be treated as migrants/2nd-class citizens in their Tanah Air.

    It’s like being bullied by your own siblings at home. I’d rather go out and get whacked up by strangers than to be betrayed by my own brothers. At least in this case, the stranger fights fair & equal; and there are rules to protect me. Unlike at home, where lawlessness prevails, and I don’t have my rights.

  • Carol

    Terima kasih atas kritikan yang diberikan kepada kaum migran. Aku memang nak balik kerja kat Malaysia. Tapi, memandangkan kerja tak banyak dan pengangguran yang tinggi, aku tak nak menjadi ahli kelab penganggur. Dah kerja depan mata di negara orang, kenapa tak nak ambik? Nanti pulak hutang pinjaman pelajaran bank pun, siapa nak bayar kalau tak dak kerja? Bank pun bukannya nak tunggu, dah sampai masa ada kerja atau tak dak kena bayar… Besok lusa bankruptlah pula dgn segulung ijazah. Lagi baik kerja sementara kat luar negara sambil2 ambik experience dan dapat gaji untuk bayarkan hutang. Nanti dah cukup experience dan hutang abis dibayar, aku balik malaysia join anggota penganggur kita yah!! Lagi menyusahkan kerajaan saja. cheh!

  • worldtraveler

    It always look greener on the other side.

  • Pingback: niknazmi.com - » The Global Malay()

  • survivor

    Life does not treat everyone in the same manner. Appreciate that fact. As we age, our priorities change, the problems we encounter comes in various shapes and sizes; we adjust ourselves and seek for better opportunities, at times not for ourselves but our children.

    If one the reason to mass migration is due to the government policies, accept it and resolve it, rather than branding achievers as unpatriotic or ‘tak mengenang budi’. If you dont want high flyers or any citizen to migrate, have something in big bold letters in the passports : “NOT ALLOWED TO WORK ANYWHERE ELSE IN THE WORLD EXCEPT MALAYSIA” … ! Of course, you will problems with Suhakam then.

    Whether it be for their children’s education, for a big (100% halal and untainted with traces of bribery) pay check or level ground business competition … its their life you are talking about. It’s a sin to assume that life had been rosy and filled with luck for everyone in Malaysia. If they are going away solely for the money, so what? Salah sangat ke? What is patriotism if it means struggling with your finances, fighting with your spouse everyday because of money in front of your children and risking damage to the family institution? What is patriotism if it means being hunted by ever growing Ah Long gangsters (working in close collaboration with well-known banks) because you are unable to pay back the money you borrowed to cover your dying mother’s hospital surgery?

    Unappreciated ? Another truth, to be denied by the ignorants. Its funny to see western and middle eastern companies hunting for Malaysian expertise and willing to pay them 4-10 times as much with a long list of superb benefits for the entire family.

    That’s why I am also not in Malaysia ….

  • amir

    kerja kat over c tak salah. tapi lepas bertahun-tahun balik la ke malaysia. of course malaysia banyak lagi kelemahan sbb malaysia is still developing country. oleh sebab itulah mereka yang pandai yang berada di luar negara sana perlu kembali slpas bertahun2 ambik pengalaman. siapa lagi kalau bukan kita yang akan memperbaiki sistem di malaysia…? jangan buang kewarganegaraan malaysia sudah la…rugi bila tua nanti.

  • amir

    assalamualaikum…
    saya juga ingin berhijrah untuk mencari pekerjaan di UK, australia atau NZ. saya akan menamatkan pengajian di malaysia kurang 1 tahun lagi.
    rasanya tak salah cari rezeki di negara luar memandangkan di malaysia kalau tak ada kabel susah nak dapat kerja. kepada sesiapa yang ada maklumat plez email me ok. shamhussien@yahoo.com

  • van

    Saya sudah 2 tahun di UK. memang rindu Malaysia and I would also give everthing right now to be with my parents,siblings and nephews.
    I miss them so much.

    I worked in KL for 7 years before coming to the UK 2 years ago. I studied science at a local university. But my job takes me here.

    I have many Malaysians friend in the UK who will not hesitate going back to Malaysia if everything is equal.

    I am a Malay but I think that all Malaysians regardless of ethic will always have a soft spot for this warm tropical paradise i.e Malaysia.
    Most will give everything to see the country move to developed status so we need to change our mindset.

    Sekianlah pendapat saya yang sangat homesick sekaramg sebab baru pulang.

  • Hafyez

    Assalamualaikum….

    Pada hujung bulan Julai ini, saya akan menamatkan pengajian saya dalam bidang Engineering. Saya buat Higher National Diploma (HND).

    Persoalannye disini…

    1. Berapa banyakkah syarikat yang ade pengetahuan tahap HND ini…?

    2. Di Malaysia, kata hendak kurangkan siswa yang menganggur, tapi, sekarang kalau tiada orang dalam, jangan harap senang nak dapat kerja…? How?

    Tolong…any comment…send to my email…a.s.a.p

  • che mat

    kita memang bertuah dilahirkan di Malaysia dan semestinya segala sumpah setia harus diberikan kepada Malaysia. bagi insan yang kenal dan tahu asal usul tidak akan membuang Malaysia dari dalam dirinya.

  • nadini

    Saya ni graduan dalam bidang penterjemahan dan interpretasi dari USM, sudah berijazah. Saya rasa pelajaran kami di Universiti langsung tidak ada nilai. Saya cuba nak mintak tongkat dengan mintak kerja dengan kerajaan. Tapi nak masuk jabatan kerajaan bukan senang. Orang Melayu sendiri busuk hati tutup peluang kita, yalah kalau semua orang kerja dengan kerajaan siapa yang nak jadi penganggur, pencuci di hotel dan jadi pencuci mangkuk di restoran-restoran. Lagi pun tak ada kabel yang sesuai untuk minta kerja dalam kerajaan.

    Baik, sekarang jika saya nak minta bantuan kerajaan untuk sambung belajar di luar negara bagi meningkatkan taraf pendidikan pon kena ada kabel. Saya dah naik jeluat dengan kerajaan sekarang. Saya tahu dalam kerajaan bukan semuanya penyokong kerajaan pon. Ada juga sebahagian yang menyokong pembangkang dan buat tahi untuk kerajaan dicemuh rakyat hina seperti saya. Tapi saya dah tak percaya sesiapa lagi.

    Saya rasa tak salah orang Melayu berhijrah. Terutamanya kalau dia tak pernah ada sebarang hutang dengan kerajaan. Nak harapkan gaji kerja di sini? Kakak saya bekerja sebagai engineer di bahagian R&D syarikat GLC selama lima tahun dan gajinga hanya di takah rm2000, jika dibandingkan dengan gaji expat yang sama pangkatnya dengan kakak saya, gaji mereka itu berbelas-belas ribu. Nak bayar hutang PTPTN pun tak lepas. Kami asyik berangan-angan saja nak bermigrasi keluar negara dan menghabiskan wang gaji kami yang tak seberapa dengan mengambil kelas bahasa asing setiap hujung minggu di Alliance Francaise dan Goethe Institute belajar bahasa Perancis dan Jerman dengan harapan supaya dapat bemigrasi saja.

    Nak dapatkan bantuan MARA, keputusan kami tak seberapa, ada ramai lagi anak Melayu yang lebih berkelayakan dan memang dah wujud kelas-kelas dalam pelajar Melayu. Yang elit dan yang hina seperti saya. Yang elit tu dari aliran sains dan yang hina dari aliran sastera. Yang elit dengan keputusan yang berkilat sudah tentu berpeluang cerah. Kami yang hina terpaksa cari kerja sambilan sebagai pencuci pinggan mangkuk dan bekerja di stesen-stesen minyak Petronas walaupun berijazah kerana kelas ijazah kami. Memang dah nasib tak bolehlah salahkan sesiapa.

    Macam bidang saya pun, terjemahan dan interpretasi, yang mengawal ITNMB pun adalah golongan berijazah sains. Katanya menterjemahkan buku-buku teknikal harus ada orang yang berpengetahuan teknikal. Maka kami berasa berat sekali nak minta kerja di situ. Jabatan kerajaan? Tak tahulah. Major kami di Universiti tiada pilihan bahasa asing lain seperti di UM. Kami hanya belajar bahasa Melayu dan Inggeris dan Teori serta Praktik Penterjemahan. Rakyat negara ni pun bukannya tak reti bahasa Inggeris. Kalau nak terjemah ke bahasa Melayu dari bahasa Inggeris pula hanya bidang-bidang tertentu yang sudah ada penterjemahnya. Saya pernah tunjuk contoh terjemahan saya di jabatan kerajaan dengan harapan dikasihani dan diberikan kerja sambilan yang tak perlu saya rampas jawatan sesiapa. Malangnya pegawai di situ buat tak faham saja. Hancurnya rasa hati walaupun saya tak tunjuk di depan mukanya. Beginilah nasib sebagai anak Melayu. Saya tetap akan bermigrasi tak kira jika saya terpaksa mengambil masa 50 tahun lagi. Saya akan usaha dengan tangan sendiri sebab saya cuma boleh bermimpi saja nak pergi dengan MARA atau JPA. Malaysia memang negara yang bagus cuma saya dah rasa tawar hati dengan sikap rakyatnya terutama orang Melayu sendiri.

  • anuar

    Salam Pak Sheikh, Memanglah saya akui sesetengah peluang kerja di luar negara menarik. Tapi Pak Sheikh fikirlah adakah kita semua mempunyai kemampuan atau peluang yang sama untuk mencari rezeki di Luar Negara. Cuaba Pak Sheikh perhatikan,adakah mereka yang keluar negara tu orang kaya, sederhana atau miskin. Mereka ada kemampuan. tapi bagaimana dengan golongan yang miskin dan sederhana. Adakah mereka mampu untuk berhijrah. Pak Sheikh sendiri saya rasa tak akan sesekali ke luar negara kerana kat negara kita ini Pak Sheikh rasa lebih aman. Ya tak. Inikan lagi sekarang ni Pak Sheikh pun dah jadi orang politik. Pejuang bangsa, rakyat dan agama. Ya Tak. Apa yang Pak Sheikh perjuangkan .janganlah setakat bercakap sudah dikatakan buat kerja. Kadangkala orang yang bercakap pandai belum tahu buat kerja. Tolonglah jaga anak buah kat kawasan Pak Sheikh tu. Jangan asyik bercakap kelebihan di luar negara sedangkan anak buah sendiri tidak diambil perhatian. Kalau betul luar negara tu bagus, Pak Sheikh latihlah anak-anak buah tu mencari ilmu dan pengetahuan dulu sebelum dihantar ke luar negara. Saya pun setuju cari pengalaman dengan berhijrah. Ini adalah tuntutan agama.

    Pak Sheikh pun juga mstilah hijrah sama ye.

    T.kasih.

  • aisya

    salam and good day to all,

    i would like to get an info about per annum salary working in UK for bachelor with 3years exp in medical field, thanks.

  • ihdhfef

    malaysia adalah negara yang pelik… cakap saje lebih  tapi hampeh… gaji kecik … contohnya doktor kerja penat gaji ciput… tu pasal banyak yang lari .. sama juga untuk kerja2 lain..pastu mulalah cakap “kembalilah ke malaysia untuk berkhidmat untuk negara”… saya tak faham malaysia ni

  • Nurliana Novi

    Halo,
    Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
    Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
    Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
    Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
    Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (elinajohnson22@gmail.com)
    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

  • Back Stube

    saya dah 3 tahun kerja di London. memang payah tapi setakat ni semua ok. kalau nak cari kerja kat sini saya cadangkan guna link ni: https://join.magnet.me/u/siti.mokhsein.93447

Beli Buku Saya

Mendepani Zaman Moving Forward
Beli Buku Saya: Mendepani Zaman - Melayu untuk Abad ke-21 RM24.90 dari Kinibooks
Buy My Book: Moving Forward - Malays for the 21st Century RM24.90 from Kinibooks

Blogroll

Main